Ilmainen toimitus alkaen 20 €
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 

L-karnitiini

Karnitiini on aminohappo, joka edistää rasvanpolttoa, parantaa palautumista sekä lisää energiaa ja kestävyyttä treenin aikana.

Mikä on l-karnitiini?

Karnitiini on välttämätön aminohappo, jolla on keskeinen rooli rasvanpoltossa sen pääasiallisen kyvyn kautta muuttaa rasvan energiaksi. Tämä tapahtuu kuljettamalla rasvahapot solujemme mitokondrioihin. Koska karnitiini on välttämätön aminohappo, meidän on saatava se ruokavaliosta, sillä keho ei voi tuottaa sitä itse. Karnitiini on suosittu lisäravinne harjoittelussa ja urheilussa tavoitteena lisätä energiaa ja kestävyyttä, parantaa palautumista ja edistää painonpudotusta.

L-karnitiini ja treenaaminen

Sen kyvyn perusteella muuntaa rasvaa energiaksi karnitiini osallistuu kehon rasvanpolttoprosessiin, mikä on pääasiallinen syy siihen, että se on yleinen lisäravinne treenaamisessa. Sekä fyysisen aktiivisuuden aikana, että levossa kehomme käyttää rasvaa pääasiallisena energianlähteenä. Karnitiinin puute johtaa siihen, että rasva kertyy solujen ympärille, missä sitä ei voida hajottaa samalla tavalla. Fyysisen aktiivisuuden aikana karnitiinitasot voivat laskea, mikä voi johtaa heikompaan rasvanpolttoon.

Pidemmän energiankestävyyden näyttää myös olevan karnitiinin lisääntyneen rasvanpolttonsa ansiosta. Mitä enemmän karnitiinia kehossa on, sitä enemmän energiaa on käytettävissä. Tämä lisää suorituskykyä fyysisen aktiivisuuden aikana, mikä edistää kestävyyttä. Karnitiinilla uskotaan myös olevan kyky ehkäistä lihasväsymystä vähentämällä maitohappojen muodostumista, mikä myös edistää kestävyyttä ja suorituskykyä. Lisäksi karnitiini näyttää hyödyttävän palautumisprosessia kovan treenin jälkeen. Liian alhainen karnitiinitaso kehossa voi näin ollen johtaa heikkojen lihasten, heikentyneen lihasrakenteen ja vähentyneen kestävyyden syntymiseen.

Muut vaikutukset l-karnitiinilla

Treenaamisen lisäksi karnitiinilla on myös havaittu myönteisiä vaikutuksia moniin aivojen toimintoihin. Karnitiinilisä näyttää voivan parantaa muistia, vastustaa aivojen ikääntymistä ja ehkäistä stressin aiheuttamia aivovaurioita. Karnitiinista on myös osoittautunut hyötyä sydän- ja verisuonitauteja sairastaville parantamalla sydämen rasva-aineenvaihduntaa ja sydänlihaksen kuntoa sekä estämällä epäsäännöllisiä sydämensykkeitä ja anginaa. Lisäksi on lukuisia tutkimuksia muiden karnitiinin toimintojen suhteen. Esimerkiksi se on osoittautunut voivan vähentää vaikeaa masennusta ja kroonista väsymystä, toimia aivojen antioksidanttina ja parantaa hedelmättömyyttä.

L-karnitiinin puutos

Karnitiinia on pääasiassa eläinperäisissä elintarvikkeissa, mikä tarkoittaa, että saamme siitä tietyn määrän ruuasta, jonka syömme. Karnitiinia voidaan myös muodostaa kehossa aminohapoista lysiinistä ja metioniinista. Niille, jotka harjoittelevat ja samanaikaisesti noudattavat kasvipohjaista ruokavaliota, voi olla hyödyllistä käyttää karnitiinia sisältävää lisäravinnetta.

Karnitiinin puute heikentää rasvanpolttoa ja suorituskykyä, lisäksi haitallisten veren rasvojen määrä kasvaa. Puutoksen oireita voivat olla lihasväsymys, kouristukset, angina, erilaiset sydämen rytmihäiriöt tai sydänsairaudet, hengitysvaikeudet, toistuvat infektiot, matala verensokeri, maksasairaudet, huono kunto, matala siittiöiden toiminta ja painonnousu. Karnitiinin puute voi myös johtaa lysiinin ja metioniinin puutteeseen.

Lisäravinteet l-karnitiinilla kanssa

Karnitiinia lisäravinteena on saatavana eri muodoissa. Yleisimpiä muotoja ovat l-karnitiini, jossa l-muoto tarkoittaa, että se on vapaassa muodossa ja ALC, joka on lyhenne sanoista acetyl-L-karnitiini. ALC on asetyloitunut muoto l-karnitiinista ja uskotaan, että sillä voi olla myönteinen vaikutus acetyyli-Coentsyymi A:n imeytymiseen mitokondrioissa. Acetyyli-Coentsyymi A on puolestaan erittäin tärkeä molekyyli aineenvaihdunnassa, minkä vuoksi sitä pidetään etuna rasvanpoltossa.

Milloin ja kuinka paljon l-karnitiinia tulisi ottaa?

Suositeltava annostus l-karnitiinille on noin 1–4 grammaa (1000–4000 mg) päivässä, jaettuna useisiin kertoihin päivän aikana. Välttääksesi kehon kyllästämisen, tulisi ottaa enintään 2 grammaa kerrallaan. Maksimaalisen vaikutuksen saavuttamiseksi on nähty eduksi ottaa karnitiini tyhjään vatsaan aamulla ja illalla, aterioiden välillä ja ennen treenaamista. Merkittävän vaikutuksen saavuttamiseksi karnitiinilisää tulisi käyttää säännöllisesti pidemmän ajanjakson ajan.

Lue lisää
Suodata
Lajittele
  • Lajittele
  • Tuotemerkit
1 REVIEW
L-karnitiini on aminohappo, jota fitness-urheilijat ovat käyttäneet jo pitkään kohottaakseen kuntoaan jaksoina, jolloin he noudattavat tiukkaa ruokavaliota.
Body Science
€16.90
-12%
1 REVIEW
L-karnitiini on aminohappo, jota fitness-urheilijat ovat käyttäneet jo pitkään kohottaakseen kuntoaan jaksoina, jolloin he noudattavat tiukkaa ruokavaliota.
Body Science
€29.90 Normaali hinta: €33.80
-15%
1 REVIEW
L-karnitiini on aminohappo, jota fitness-urheilijat ovat käyttäneet jo pitkään kohottaakseen kuntoaan jaksoina, jolloin he noudattavat tiukkaa ruokavaliota.
Body Science
€42.90 Normaali hinta: €50.70
Ilmainen toimitus
alkaen 20 €
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?