Ilmainen toimitus alkaen 20 €
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 

L-teaniini

Teaniini on aminohappo, jolla on rauhoittava vaikutus aivoihin ja kehoon, mikä voi edistää parempaa mielialaa, unta ja keskittymistä.

Mikä on l-teaniini?

Teaniini on ei-välttämätön aminohappo, joka esiintyy luonnostaan vihreässä teessä ja jolla on kyky vaikuttaa mielialaamme monin tavoin, muun muassa tekemällä meidät rauhallisiksi ja rentoutuneiksi. Teaniini, tai sen virallinen nimi gamma-glutamyylitetyyliamidi, ei kuten muut aminohapot osallistu proteiinien muodostumiseen. Sen sijaan sillä on monia muita toimintoja kehossa, muun muassa kyky vaikuttaa mielialaamme.

Vaikutukset l-teaniinilla

Pääasiassa uskotaan, että teaniinilla voi olla vaikutus aivojen välittäjäaineiden serotoniinin ja dopamiinin vapautumiseen. Serotoniini vaikuttaa mielialaamme ja psyykkiseen hyvinvointiimme. Vaikka aiheesta ei ole tarpeeksi tutkimusta, on voitu vetää yhtäläisyyksiä masennuksen ja matalan serotoniinitason välillä. Matalat tasot on myös voitu liittää impulsiiviseen käyttäytymiseen. Toisaalta korkeat serotoniinitasot on voitu liittää hallittuun ja rauhalliseen käyttäytymiseen.

Dopamiini liittyy aivojen palkitsemisjärjestelmään ja antaa meille pieniä ilonhetkiä. Ne voivat tapahtua, kun liikumme tai teemme jotain jännittävää tai sellaista, mistä nautimme. Nauttiessamme jostakin dopamiinitasot nousevat. Myös dopamiinin puutetta on voitu liittää masennukseen. Dopamiini liittyy lyhyisiin nautintoihin ja onnellisuuteen, kun taas serotoniini liittyy pitkäaikaiseen onnellisuuteen. Teaniini vaikuttaa voivan nostaa sekä serotoniinin että dopamiinin tasoja kehossa, mikä voi edistää rauhallisuuden, rentoutumisen ja ilon tunnetta.

Sen lisäksi teaniini näyttää voivan parantaa muistia ja reaktiokykyä, vähentää stressiä ja ahdistusta, parantaa immuniteettia ja lievittää tulehdusta, suojata hermoja sekä alentaa verenpainetta ja sykettä. Teaniini näyttää myös voivan suojata elimistöä alkoholin haitallisilta vaikutuksilta antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta.

L-teaniini ja uni

Tutkimukset osoittavat, että teaniini voi muuttua GABA:ksi ja glutamaatiksi, jotka puolestaan luovat niin kutsuttuja alfa-aaltoja aivoissa. Valvetilassa alfa-aallot edistävät keskittynyttä, samalla rentoutunutta tilaa. Teaniini vähentää samalla beeta-aaltojen tuotantoa, jotka liittyvät hermostuneisuuteen, levottomuuteen ja hyperaktiivisuuteen. Tämä tarkoittaa, että teaniinilla on rauhoittava vaikutus ilman, että tunnet itsesi uniseksi tai väsyneeksi. On havaittu, että teaniini voi edistää oppimis- ja keskittymiskyvyn parantumista. Tämä tarkoittaa, että teaniini rauhoittaa aivoja, ja yhdistettynä alentuneeseen verenpaineeseen sillä voi olla myönteinen vaikutus uneen. Lisäksi luonnollisen vuorokausirytmin vahvistamisen lisäksi aminohapon aivoihin kohdistuvien vaikutusten vuoksi se voi auttaa kehoa saavuttamaan syvän unen vähemmällä yöllisellä heräämisellä.

L-teaniini ja liikunta

Kofeiinia käytetään usein ennen liikuntaa tarkoituksena lisätä keskittymistä ja energiaa, mutta liikaa kofeiinia voi aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia, kuten kohonnut verenpaine, ahdistus tai tärinä. Saadakseen lisää henkistä tarkkaavaisuutta ilman sivuvaikutuksia voi yhdistää kofeiinia ja teaniinia. Teaniini ja kofeiini vaikuttavat synergistisesti, missä molemmat yhdessä edistävät lisääntynyttä keskittymistä ja valppautta, kun taas teaniini vastustaa suurinta osaa kofeiinin negatiivisista vaikutuksista. Tämä on muun muassa syy siihen, miksi voit tuntea itsesi virkeäksi ja rentoutuneeksi yhden teen juomisen jälkeen.

L-teaniinia sisältävät ravintolisät

L-teaniinia sisältävän ravintolisän käyttäminen voi auttaa tuntemaan olosi rentoutuneeksi, vähentämään stressiä ja ahdistusta, samalla kun se voi edistää henkistä keskittymistä ja lisätä huomiokykyä. Eniten teaniinia löytyy vihreästä teestä, mutta sitä on myös mustassa teessä. Normaalikokoisessa kupissa vihreää teetä on välillä 25–60 mg teaniinia. Muissa elintarvikkeissa on harvinaista löytää merkittävää määrää teaniinia. Koska suositeltu annos on välillä 100–400 mg, tarvitaan melko monta teekuppia saavuttaakseen maksimaalisen vaikutuksen.

Milloin ja kuinka paljon l-teaniinia tulisi ottaa?

Parhaan unen laadun saavuttamiseksi suositellaan teaniinin ottamista 200–400 mg:n välillä noin 30–60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Lisääntyneen keskittymisen saavuttamiseksi esimerkiksi opiskelussa tai liikunnassa suositellaan 100–200 mg:n annosta yhdistettynä kofeiiniin.

Lue lisää
Suodata
Lajittele
  • Lajittele
  • Tuotemerkit
4 Reviews
Teaniinilisä luonnollisella l-teaniinilla pienissä ja helposti nieltävissä kapseleissa. Aminohappo, jota on runsaasti vihreässä teessä ja jolla on osoitettu olevan rauhoittava ja rentouttava vaikutus.
Body Science
€12.90
-11%
4 Reviews
Teaniinilisä luonnollisella l-teaniinilla pienissä ja helposti nieltävissä kapseleissa. Aminohappo, jota on runsaasti vihreässä teessä ja jolla on osoitettu olevan rauhoittava ja rentouttava vaikutus.
Body Science
€22.90 Normaali hinta: €25.80
-18%
4 Reviews
Teaniinilisä luonnollisella l-teaniinilla pienissä ja helposti nieltävissä kapseleissa. Aminohappo, jota on runsaasti vihreässä teessä ja jolla on osoitettu olevan rauhoittava ja rentouttava vaikutus.
Body Science
€31.90 Normaali hinta: €38.70
Ilmainen toimitus
alkaen 20 €
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?