Ilmainen toimitus t.o.m. 31/8
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 

A-vitamiini auttaa ylläpitämään normaalia näkökykyä, ihoa, limakalvoja ja immuunijärjestelmää samalla kun se on ratkaisevan tärkeä kehon solujen jakautumisprosessissa, erityisesti raskauden aikana.

Mikä on A-vitamiini?

A-vitamiini on elintärkeä ravintoaine, joka täyttää useita erilaisia tehtäviä kehossa. A-vitamiini kuuluu rasvaliukoisten vitamiinien ryhmään, mikä tarkoittaa, että se sitoutuu rasvaan ja imeytyy verenkiertoon suoliston kautta. A-vitamiini varastoituu maksaan ja esiintyy kahdessa eri muodossa: retinoidit ja karotenoidit.

Miksi tarvitsemme A-vitamiinia?

A-vitamiinia tarvitaan moniin kehon toimintoihin, kuten normaalin näkökyvyn, ihon ja limakalvojen ylläpitämiseen. Sen päätehtävä on ylläpitää normaalia näkökykyä muodostamalla silmään pigmentti, joka tekee silmästä herkän valolle. Tämä pigmentti mahdollistaa silmän sopeutumisen äkillisiin valonmuutoksiin. A-vitamiini on myös osoittautunut ehkäisevän näkökyvyn heikkenemistä vanhetessa.

Limakalvoja on muun muassa silmässä, suolistossa ja keuhkoissa, joissa A-vitamiini on tärkeässä roolissa ylläpitämällä limakalvojen normaalia toimintaa, mikä edistää immuunijärjestelmää. Terveet ja vahvat limakalvot auttavat kestämään bakteereja, viruksia ja allergiaa aiheuttavia aineita. Lisäksi A-vitamiini auttaa vähentämään valkosolujen määrää, mikä myös tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. A-vitamiini vahvistaa sekä immuunijärjestelmää, että auttaa taistelemaan infektioita vastaan. Se edistää myös normaalia ihoa ja voi auttaa torjumaan esimerkiksi aknea.

Solujen jakautuminen on prosessi, joka tapahtuu kehon solujen kasvun ja kehityksen yhteydessä. Ilman A-vitamiinia solujen kasvu ja kehitys estyy, mikä on ratkaisevaa sikiön kehityksen, kasvun ja erilaistumisen kannalta raskauden aikana. Lisäksi A-vitamiini näyttää nopeuttavan haavojen paranemista. Se edistää myös normaalia raudan aineenvaihduntaa sekä terveellistä ja normaalia luustoa, mikä on erityisen tärkeää lasten ja nuorten normaalille kasvulle ja kehitykselle. A-vitamiini toimii myös tärkeänä antioksidanttina, joka suojaa solujamme vapailta radikaaleilta.

Kuinka saamme A-vitamiinia?

A-vitamiinia on kahdessa muodossa, retinoideina ja karotenoideina, joita saamme ruokavaliosta. Retinoidit löytyvät eläinproteiinista, ruokarasvasta, munista ja rasvaisista maitotuotteista, kun taas karotenoidit esiintyvät vihreissä ja punaisissa hedelmissä ja vihanneksissa. Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka erittyy kehosta hitaasti, ruuan mukana saatava rasva voi parantaa A-vitamiinin imeytymistä kehossa. Keitetyt vihannekset tarjoavat myös paremman imeytymisen verrattuna raakoihin.

Retinoidien tunnetuin muoto on retinoli, joka esiintyy usein ihonhoidossa sen kyvyn vuoksi ylläpitää normaalia ihoa ja torjua aknea sekä ikääntymistä. Karotenoidit ovat aineita, jotka muuttuvat A-vitamiiniksi tarvittaessa ja niitä kutsutaan usein provitamiini A:ksi. Tunnettu karotenoidi on beetakaroteeni. Beetakaroteeni toimii A-vitamiinin esimuotona ja varastoituu ihon alle, missä se myös antaa iholle auringonpoltetun sävyn. Tarvittaessa elimistö voi muuntaa beetakaroteenin aktiiviseksi A-vitamiiniksi. Beetakaroteeni toimii myös antioksidanttina ja sitä löytyy punaisista ja keltaisista hedelmistä ja vihanneksista, erityisesti porkkanoista.

A-vitamiinin puutos

A-vitamiinin puutos on harvinaista ja usein päivittäinen ruokavalio kattaa tarpeemme. Lisäksi A-vitamiini varastoituu maksaan, mikä toimii varastona, jos kehossa esiintyy vitamiinin puutetta. Osaa varastoidaan myös rasvakudoksiin, keuhkoihin ja munuaisiin. Sairauden sattuessa varastot voivat kuitenkin vähentyä. A-vitamiinin puutos voi ilmetä yököyhyytenä tai valonarkuutena, heikentynytä immuniteettia ja lisääntyneitä infektioita, ruokahaluttomuutta, ihon ongelmia tai kynsien ongelmia. Raskauden aikana A-vitamiinin puutos voi johtaa sikiövaurioihin. Pitkäaikainen A-vitamiinin puute voi aiheuttaa pysyviä silmävaurioita ja pahimmassa tapauksessa näköhäviöön, mutta se on kuten sanottua harvinaista.

Voiko A-vitamiinia saada liikaa?

Samalla kun A-vitamiinin puutos voi olla vaarallista, liiallisen saannin kanssa on myös riskejä. Siksi on tärkeää tarkastella lisäravinteen tuoteselostusta ja noudattaa päivittäistä suositeltua saantia. Liian suuret A-vitamiinin annokset pitkään voivat johtaa myrkytykseen ja näkyä oireina kuten päänsärky, pahoinvointi, näköhäiriöt ja ärsytys. Raskauden aikana liiallinen A-vitamiinin saanti voi aiheuttaa sikiövaurioita.

Lisäravinne A-vitamiinin kanssa

Raskaana olevat ja imettävät naiset tai vanhemmat ihmiset ovat suurimmassa vaarassa altistua A-vitamiinipuutokselle. Ihmiset, joilla on huono rasvan imeytyminen suolistosta, ihmiset, joilla on heikentynyt ruokahalu, jotka syövät yksipuolisesti tai ovat dieetillä, voivat myös saada liian vähän A-vitamiinia, jolloin lisäravinne voi olla hyvä idea. Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka erittyy kehosta hitaasti, on hyvä saada A-vitamiinia yhdessä rasvan kanssa. Rasvaa sisältävän ruuan saanti voi nimittäin parantaa vitamiinin imeytymistä. A-vitamiinia on saatavana sekä yhdistettyinä vitamiinilisävalmisteisiin, kuten monivitamiineihin, että erillisinä lisäravinteina tai beetakaroteenin muodossa.

Kuinka paljon A-vitamiinia päivittäin tulisi käyttää?

Suositeltu päivittäinen A-vitamiinin tarve vaihtelee sukupuolen, iän ja sen perusteella, imetätkö vai oletko raskaana. Yleisesti ottaen miehille suositellaan päivittäistä saantia 900 µg (mikrogrammaa). Naisille (jotka eivät imetä tai ole raskaana) suositeltu päivittäinen saanti on 700 µg (mikrogrammaa).

Lue lisää
Suodata
Lajittele
  • Lajittele
  • Tuotemerkit
20 Reviews
Beetakaroteeni – Rusketu nopeammin ja hehku raikkaammin!
Body Science Wellness Series
€9.90
-15%
20 Reviews
Beetakaroteeni – Rusketu nopeammin ja hehku raikkaammin!
Body Science Wellness Series
€16.90 Normaali hinta: €19.80
-16%
20 Reviews
Beetakaroteeni – Rusketu nopeammin ja hehku raikkaammin!
Body Science Wellness Series
€24.90 Normaali hinta: €29.70
Ilmainen toimitus
t.o.m. 31/8
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?