Ilmainen toimitus t.o.m. 31/8
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 

K-vitamiini on ennen kaikkea ratkaisevan tärkeä kehon kyvylle hyytyä verta; se edistää myös normaalia luustoa ja edistää sen rakannetta.

Mikä on K-vitamiini?

K-vitamiini on yleisnimitys eri K-vitamiineille, K1, K2 ja K3, joista yleisimpiä ovat K1 ja K2. K-vitamiini on välttämätön ravintoaine keholle ja edistää erityisesti normaalia veren hyytymistä ja normaalia luustoa. K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, mikä tarkoittaa, että se sitoutuu rasvaan ja imeytyy verenkiertoon suoliston kautta. K-vitamiini varastoidaan maksaan ja voidaan siten käyttää vararesurssina tarvittaessa.

Miksi tarvitsemme K-vitamiinia?

Erityisesti K-vitamiini on elintärkeää veren normaalin hyytymisen kannalta, ja hyytyminen on prosessi, joka saa veren hyytymään. Se on myös tärkeää ylläpitää normaalia luustoa, koska se yhdessä D-vitamiinin kanssa työskentelee kalsiumin imeytymiseksi. Näin ollen K-vitamiini yhdessä D-vitamiinin kanssa on tärkeä tekijä osteoporoosin ehkäisyssä. Lisäksi sillä on merkitystä terveellisen sydän- ja verisuonijärjestelmän, immuunijärjestelmän sekä munuaisissa, luukudoksessa ja veressä esiintyvien useiden proteiinien muodostumisessa.

Kuinka saamme K-vitamiinia?

Keho kykenee valmistamaan K2-vitamiinia suoliston bakteerien avulla, mutta tämä ei kuitenkaan ole riittävää kattamaan kehon päivittäisiä tarpeita, ja siksi tasapainoisen ruokavalion merkitys korostuu. K1 löytyy pääasiassa vihanneksista, kuten kaalista, persiljasta, parsasta ja pinaatista, kun taas K2 löytyy osittain eläinperäisestä ruokavaliosta ja käyneistä elintarvikkeista. Niille, jotka noudattavat vegaanista ruokavaliota, voi olla erityisen tärkeää täydentää ruokavaliotaan lisäravinteella.

K-vitamiinin puute

K-vitamiinin puutostila on harvinainen, mutta se voi erityisesti vaikuttaa henkilöihin, jotka ovat lääkehoidon alaisia tai joilla on heikentynyt imeytymiskyky suolistossa. K-vitamiinin puute voi myös ilmetä yksipuolisessa ruokavaliossa, maksasairauksissa ja vatsaongelmissa. Se voi ilmetä oireina, kuten osteoporoosi, sydän- ja verisuonitaudit, lisääntynyt taipumus nenäverenvuotoon ja mustelmat sekä pidentynyt verenvuoaika, koska veren hyytymiskyky heikkenee.

Voiko K-vitamiinia saada liikaa?

On erittäin harvinaista, että keho altistuu myrkytykselle liiallisen K-vitamiinin saannin seurauksena, mutta erittäin suurilla K-vitamiiniannoksilla voi joissakin tapauksissa näkyä muutoksia veren kuvassa.

Lisäravinteet yhdessä K-vitamiinin kanssa

K-vitamiini varastoituu sekä sydämeen että maksaan, mutta suhteellisen pieninä annoksina, jotka kuluvat nopeasti, joten vitamiinia on tärkeää lisätä säännöllisesti ruokavalion kautta. Koska saamme usein K1:ä ruokavaliosta, on erityisesti K2, joka voi tarvita lisäravinteen kautta. Tämä on erityisen tärkeää niille, jotka noudattavat täysin kasvipohjaista ruokavaliota, koska K2-vitamiini löytyy pääasiassa eläinperäisistä elintarvikkeista. K-vitamiini on suhteellisen harvinainen lisäravinne ja löytyy vain muutamista monivitamiinilisistä, mutta sitä esiintyy joskus yksittäisenä lisäravinteena yhdessä D-vitamiinin kanssa. Koska K-vitamiini on rasvaliukoinen, lisäravinne on suositeltavaa ottaa aterian yhteydessä, joka sisältää rasvaa edistääkseen imeytymistä.

Kuinka paljon K-vitamiinia on suositeltavaa käyttää päivässä?

K-vitamiinille ei ole vahvistettu tarkkaa suositeltua päivittäistä annosta, mutta normaalin veren hyytymisen kannalta suositellaan noin 1 µg (mikrogramma) per kilogramma kehonpainoa, mikä tarkoittaa noin 70–80 µg (mikrogrammaa) päivässä. On kuitenkin tutkimuksia, jotka osoittavat, että suurempi saanti on suositeltavaa luuston terveyttä edistävien vaikutusten saavuttamiseksi. Suuremmista K2-vitamiiniannoksista ei ole todettu haittavaikutuksia.

Lue lisää
Suodata
Lajittele
  • Lajittele
  • Tuotemerkit
4 Reviews
D-vitamiini optimaalisella imeytymisellä ja täydennettynä tärkeällä K2-vitamiinilla.
Body Science Wellness Series
€16.90
-12%
4 Reviews
D-vitamiini optimaalisella imeytymisellä ja täydennettynä tärkeällä K2-vitamiinilla.
Body Science Wellness Series
€29.90 Normaali hinta: €33.80
-15%
4 Reviews
D-vitamiini optimaalisella imeytymisellä ja täydennettynä tärkeällä K2-vitamiinilla.
Body Science Wellness Series
€42.90 Normaali hinta: €50.70
Ilmainen toimitus
t.o.m. 31/8
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?