Ilmainen toimitus alkaen 20 €
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 

L-tyrosiini

Tyrosiini on aminohappo, joka osallistuu kilpirauhashormonien, dopamiinin ja adrenaliinin muodostumiseen, mikä puolestaan vaikuttaa myönteisesti henkiseen terveyteen, suorituskykyyn, keskittymiseen ja energiaan.

Mikä on tyrosiini?

Tyrosiini on luonnostaan esiintyvä aminohappo, joka on osa 20 lihaksia rakentavaa proteiinia. Tyrosiini luokitellaan ei-välttämättömäksi aminohapoksi, mikä tarkoittaa, että keho voi tuottaa sen itse. Keho tarvitsee tyrosiinia useisiin tärkeisiin prosesseihin, mukaan lukien hormonien muodostumiseen, jotka edistävät hyvää henkistä terveyttä ja lisääntynyttä energiaa.

Tyrosiinin vaikutukset

Tyrosiinia tarvitaan muun muassa kehon luonnolliseen kilpirauhashormonien tuotantoon sekä välittäjäaineiden dopamiinin ja adrenaliinin muodostamiseen. Kilpirauhanen on tärkeä elin, joka tuottaa muun muassa kilpirauhashormonit T4 ja T3. Kilpirauhashormoni on ratkaiseva kehon aineenvaihdunnalle, missä korkeat hormonitasot johtavat lisääntyneeseen energiankulutukseen, kun taas liian alhaiset tasot aiheuttavat päinvastaisen vaikutuksen. Kilpirauhashormoni edistää sekä rasvanpolttoa että lihasmassan rakentumista.

Dopamiini on yksi keskushermoston tärkeimmistä välittäjäaineista ja se on merkityksellinen myös adrenaliinin ja noradrenaliinin tuotannolle. Dopamiini liittyy aivojen palkitsemisjärjestelmään, joka antaa meille pieniä ilonhetkiä. Sitä voi erittyä liikunnan tai jännittävien tapahtumien yhteydessä. Kun nautimme jostakin, dopamiinitasot nousevat, mikä liittyy lyhyisiin hetkiin nautintoa ja onnea. Dopamiini tekee meistä keskittyneitä, rauhallisia, luovia ja iloisia. Dopamiinin puute on voitu liittää väsymykseen, keskittymisvaikeuksiin ja masennukseen.

Adrenaliinia erittyy jatkuvasti elimistössä, mutta sen määrä lisääntyy voimakkaan treenin ja stressin aikana. Aikoinaan adrenaliini oli ratkaiseva selviytymisemme kannalta, koska se valmisti meidät pakenemaan. Adrenaliini lisää verenkiertoa lihaksissamme, nostaa sykettä ja lisää verensokeria. Tämä reaktio on edelleen osa kehoa ja lisää suorituskykyämme, energiaamme ja keskittymistämme.

Toisin sanoen tyrosiini on olennainen tasapainoisten välittäjäaineiden tuotannolle, jotka vaikuttavat mielialaan, hyvinvointiin ja henkiseen keskittymiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tyrosiini voi edistää suorituskyvyn ja rasvanpolttoaineksen paranemista sekä parantaa muistia ja keskittymiskykyä. Sen kyky säännellä dopamiinia voi myös vähentää masennusta ja ahdistusta sekä parantaa unta. Tyrosiinia tarvitaan myös pigmentin, melaniinin, muodostumiseen ihossa ja hiuksissa. Melaniini on vastuussa rusketuksestamme auringossa.

Tyrosiinia sisältävät lisäravinteet

Tyrosiini on yleinen aminohappo, joka sisältyy useimpiin proteiinilisiin. Se on myös yleinen ainesosa erilaisissa suorituskykyä parantavissa juomissa, ns. ennen treeniä (PWO) ja se otetaan näin ollen ennen treeniä energiatasojen lisäämiseksi. Tyrosiini on myös saatavilla erillisenä lisäravinteena ja sitä kutsutaan silloin l-tyrosiiniksi. L-muoto tarkoittaa, että aminohappo on vapaassa muodossa ja voi imeytyä kehoon tehokkaasti, mikä on etu, koska se ei kilpaile muiden aminohappojen ja ravintoaineiden kanssa imeytymisestä, kuten esimerkiksi proteiinijauhe.

Krooninen stressi ja ruokavalio, joka ei sisällä eläinperäistä proteiinia, voivat johtaa tyrosiinitasojen laskuun ja tällöin lisäravinne voi olla hyödyllinen. Tyrosiinin puute voi johtaa matalaan kehon lämpötilaan, matalaan verenpaineeseen, masennukseen ja keskittymisvaikeuksiin.

Milloin ja kuinka paljon tyrosiinia tulisi ottaa?

Suorituskyvyn parantamiseksi lisäämällä energiaa ja parantamalla keskittymiskykyä suositeltu annostus on 1–3 grammaa (1000–3000 mg) päivässä, mieluiten yhdessä 200–400 mg kofeiinin kanssa. Tyrosiinia voi ottaa milloin tahansa päivän aikana, mutta se voidaan ottaa parhaiten tyhjään vatsaan, vähintään 30 minuuttia ennen ateriaa, mikä takaa nopean ja tehokkaan imeytymisen.

Lue lisää
Suodata
Lajittele
  • Lajittele
  • Tuotemerkit
100 % puhdas tyrosiini jauhemuodossa. Vegaaninen.
Body Science
€11.90
-12%
Ravintolisä, joka sisältää aminohappo l-tyrosiinia – ainesosaa, jota on muun muassa useissa PWO-tuotteissa.
Body Science
€20.90 Normaali hinta: €23.80
-16%
Ravintolisä, joka sisältää aminohappo l-tyrosiinia – ainesosaa, jota on muun muassa useissa PWO-tuotteissa.
Body Science
€29.90 Normaali hinta: €35.70
Ilmainen toimitus
alkaen 20 €
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?