Ilmainen toimitus alkaen 20 €
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 
Koti / Blogi /

Miksi MCT-öljyä?

mct oil

Monet terveydestä ja liikunnasta kiinnostuneet ovat varmasti kuulleet MCT-öljystä. Mutta mitä MCT-öljy oikeastaan on ja mihin sitä käytetään? Tästä löydät vastaukset!

Mitä MCT-öljy on?

MCT-öljy on öljytyyppi, jota voidaan tuottaa muun muassa kookosöljystä ja palmuöljystä ja joka koostuu MCT:stä eli keskiketjuisista triglyserideistä. MCT:t (medium-chain triglycerides) ovat glyseroliryhmän lyhytketjuisempia rasvahappoja. Lyhyemmät ketjut (8–10 hiilimolekyyliä) mahdollistavat MCT:n imeytymisen vatsalaukusta ja muuntamisen siten energiaksi maksassa. Toisin kuin muut ravintoaineet, MCT-öljy ei kuluta energiaa, kun se imeytyy ja muuntuu elimistössä. Lisäksi MCT:t, toisin kuin muut rasvat, imeytyvät elimistöön nopeasti ja sekä lisäävät energiatasoa että stimuloivat rasvan polttamista. Tämän ansiosta MCT-öljy on ollut jo pitkään ensisijainen valinta urheilijoiden, kehonrakentajien, deff-jaksolla olevien treenaajien ja muiden raskaasti harjoittelevien keskuudessa.

Mitä hyötyä MCT-öljystä on?

Toisin kuin muut rasvatyypit, MCT ei kulje imunestejärjestelmän läpi, vaan hajoaa maksassa, jossa se muunnetaan ketoneiksi. Tämä tekee MCT-öljystä uskomattoman mielenkiintoisen vaihtoehdon urheilijoille, jotka noudattavat jonkintyyppistä ketogeenistä ruokavaliota, tai urheilijoille, jotka etsivät tapoja lisätä energiatasoaan/kestävyyttään.

Toinen MCT-öljyn etu on se, ettei se varastoidu kehoon rasvana yhtä helposti kuin muuntyyppiset rasvat, joten se on optimaalinen vaihtoehto ruoanlaittoon.

MCT-öljyn MCT:t muuntuvat elimistössä ketoneiksi, jotka ovat yksi aivojen käyttämistä polttoaineista. Se on yksi MCT-öljyn eduista ja seikka, joka tekee siitä tästä öljystä mielenkiintoisen vaihtoehdon ihmisille, jotka noudattavat jonkinlaista  vähähiilihydraattista ruokavaliota ilman ketoosia (jolloin keho itse muodostaa ketoneja). Tämän myötä MCT-öljyn auttaa torjumaan henkistä väsymystä, jota tämäntyyppiset ruokavaliot saattavat aiheuttaa. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että MCT-öljy soveltuu ihanteellisesti lisäpolttoaineeksi ikääntyneiden aivoille.

Miten MCT-öljyä käytetään?

MCT:tä on käytetty myös ravintolisänä viimeisten 15 vuoden ajan, pääasiassa kehonrakentajien dieetin aikana tai kestävyysurheilussa. MCT-öljyä käytetään ruokavaliossa ja ruoanlaitossa nopeana energianlähteenä sekä painonpudotuksessa vähähiilihydraattisen dieetin ja ketoosin avulla – sekä urheilussa, koska muista rasvoista poiketen MCT:n energian saa käyttöön suoraan. MCT-öljyä käytetään erityyppisten ruokien valmistuksessa, ja se on terveellisempi vaihtoehto kuin tavallinen ruokarasva. Öljy sopii erinomaisesti salaatteihin, pastaruokiin ja erilaisiin juomiin ja smoothieihin, ja  koska se kestää kuumuutta hyvin, se soveltuu myös ruoanlaittoon.

”MCT-kahvi”, jota kutsutaan myös ”energiakahviksi” ja ”rasvakahviksi”, on noussut suureen suosioon, ja sen pohjana on juuri MCT-öljy ja voi. MCT-öljyn ja voin lisääminen kahviin paitsi parantaa juoma makua ja koostumusta, myös johtaa kofeiinin hitaaseen ja vakaaseen vapautumisen elimistössä.

Haluatko löytää lisää inspiraatiota ruokavalioon ja harjoitteluun? Tutustu joihinkin alla olevista artikkeleistamme:

Maastaveto – tekniikka ja vinkit

Seitsemän rintalihasliikettä

Opas: Näin valitset oikean proteiinijauheen

Ilmainen toimitus
alkaen 20 €
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?