Ilmainen toimitus alkaen 20 €
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 
December Deals päättyy 2 päivää ja 05:45:01 päästä
Koti / Blogi /

Rusketu nopeasti rusketustablettien avulla

Haluatko ruskettua nopeasti, mutta et ole löytänyt oikeita ravintolisiä erityisen kauniin rusketuksen saamiseksi? Rusketustablettien ja -kapseleiden sisältö ja toteutus vaihtelee paljon. Tämän vuoksi oikean tuotteen löytäminen voi olla hyvin vaikeaa. Haluamme helpottaa parhaan ratkaisun löytämistä, ja siksi seuraavassa kerrotaan rusketuskapseleiden neljästä parhaasta, tieteellisesti todennetusta ainesosasta!

solanden mies

Mitä rusketus oikeastaan on?

Kun altistumme UV-säteilylle, solut (melanosyytit) muodostavat ihossamme pigmenttiä nimeltä melaniini. Tämä pigmentti suojaa kehoa haitallisen UVB-säteilyn aiheuttamilta DNA-vaurioilta UV-säteilyä suodattamalla. Prosessia, jossa melaniinia tuotetaan, kutsutaan melanogeneesiksi, ja mitä enemmän melaniinia muodostuu, sitä paremmin keho on suojassa auringon säteiltä. Syy rusketuksen vaihteluun ihmisten kesken löytyy osittain genetiikasta, mutta myös yksilöllisistä eroista.

Liiallinen altistus auringolle voi aiheuttaa vakavia DNA-vaurioita, ja siihen liittyy lisääntynyt syöpäriski ja ihon nopeampi ikääntyminen.

Beetakaroteeni – ruskeana pitkälle syksyyn

Beetakaroteeni on voimakas antioksidantti, jota esiintyy luonnollisesti esimerkiksi porkkanoissa ja jonka vuoksi porkkanat ovat oransseja. Beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, joka suojaa ihoa ja korjaa monenlaisia ihovaurioita, myös auringon aiheuttamia. Ylimääräinen beetakaroteeni, jota ei muunneta A-vitamiiniksi, varastoituu ihonalaiseen rasvaan, ja sen vuoksi ihon väri muuttuu kullanruskeaksi.

Sen lisäksi, että beetakaroteeni varastoituu ihoon, se stimuloi myös pigmentointiprosessia – siis prosessia, jossa muodostuu pigmenttiä ja iho muuttuu ruskeaksi. Koska ruskeampi iho suojaa paremmin haitallisilta UV-säteiltä, beetakaroteenia voi käyttää yhdessä tavallisen aurinkosuojakertoimen kanssa ihon suojaamiseksi kesäkuukausina tai aurinkolomalla.

Jos syöt ylimääräistä beetakaroteenia kesäkuukausina, aine pysyy ihonalaisessa rasvassa pitkään ja edistää siten pigmentointiprosessia ja ylläpitää rusketusta pidempään.

On hyvä muistaa, että aineen ylimäärän kertyminen ihoon voi kestää jopa kolme kuukautta – siksi beetakaroteenin lisäys on syytä aloittaa jo pari kuukautta ennen aurinkoon siirtymistä, jotta iho ehtii valmistautua optimaalisesti.

Voimakkaiden ominaisuuksiensa ansiosta beetakaroteeni on yleisimpiä ainesosia rusketustableteissa.

porkkanat betakaroten

Granaattiomena –- antioksidantteja, jotka tekevät hyvää iholle

Granaattiomena yksi eniten antioksidantteja sisältävistä hedelmistä. Sen lisäksi, että hedelmät yleensäkin suojaavat elimistöä vapailta radikaaleilta, granaattiomena sisältää myös erityisen antioksidantin, joka on erittäin tärkeä turvalliselle auringonotolle – ellagiinihappo.

Ellagiinihappo suojaa auringolta stimuloimalla keratinosyytin muodostumista ihossa. Keratinosyytti on aine, jonka päätehtävä on – sen lisäksi, että se suojaa kuumuudelta, bakteereilta, viruksilta ja sieniltä – suojella elimistöä haitalliselta UV-säteilyltä. Prosessi tapahtuu keratinosyytillä, joka estää ihon kollageenia hajottavien MMP-entsyymien (Matrix Metalloproteinase) tuotannon1.

Kollageeni on tärkeä komponentti, joka on lukuisissa tutkimuksissa osoittautunut hyödylliseksi sileän ja nuorekkaan ihon tavoittelussa samalla, kun se on ratkaiseva tekijä haavojen paranemisessa. Iän myötä vähentyvä kollageenituotanto on suurin syy siihen, että ihoon tulee ryppyjä ja se alkaa veltostua. Ihon ulkokerros, epidermis, koostuu yleensä noin 95-prosenttisesti keratinosyytistä2.

Granaattiomena on erittäin suosittu ainesosa monissa ihonhoitotuotteissa, koska sen hedelmien aineet auttavat tekemään ihosta pehmeän ja kimoisan, mikä on erityisen hyvä, jos altistat ihoa paljon auringolle.

granaattiomena

E-vitamiini – ihon korjaaja

Kun ihoon kohdistuu UV-säteilyä, muodostuu niin sanottuja vapaita radikaaleja, molekyylejä, joilla ei ole elektronia ja jotka yksinkertaisesti hyökkäävät ihon muihin kokonaisiin molekyyleihin. Tätä prosessia kutsutaan hapettumiseksi, ja se on molekyylitasolla sama asia kuin omenan muuttuminen ruskeaksi kosketuksessa hapen kanssa. Prosess johtaai, varsinkin jos altistumme auringolle paljon, johtaa lopulta muun muassa kuivaan ihoon, tulehdukseen ja lisääntyneeseen ihon herkkyyteen.

E-vitamiini ei ole yksi vain molekyyli, vaan se koostuu kahdeksasta eri molekyylistä, joilla on samanlainen rakenne ja antioksidanttiominaisuudet. Tokoferolit (α,β, γ ja δ-tokoferoli) ovat neljä E-vitamiinia, joita löytyy elimistöstä eniten; yleisin niistä on α-tokoferoli. Koska elimistössä on erityisproteiini α-tokoferolin kuljettamiseen, tätä varianttia myös käytetään helpoimmin.

E-vitamiini suojaa auringolta osittain antioksidanttiominaisuuksiensa kautta ja osittain absorboimalla UV-säteilyä. Tämä vähentää vapaita radikaaleja ja siten myös ihon kulumista3.

vitamin e

Lykopeeni – paras aurinkosuoja tomaateissa

Lykopeeni on aine, joka aiheuttaa tomaatin punaisen värin ja vastaa siten myös tomaatin UV-suojauksesta. Kun syömme lykopeenia joko ruokavalion kautta tai ravintolisänä, keho varastoi sen antioksidanttina ihoon. Kun altistumme UV-säteilylle, vapaat radikaalit sidotaan ihoon, jossa lykopeeni auttaa neutraloimaan ne.

Vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että lykopeenia 12 viikon ajan syöneiden testiryhmien haitallisen UV-säteilyn ihovaste oli jopa 45 % pienempi ryhmien normaalitasoihin nähden4. Näin ollen osallistujien rusketus ei ollut yhtä haitallisesti saatu kuin testattaessa heidän normaaleja vasteitaan. Ihon UV-vaste vähentyi jakson aikana lykopeenin määrän lisääntyessä elimistössä ja veriplasmassa.

On syytä huomata, että tomaattien luonnollisella lykopeenilla oli huomattavasti suurempi vaikutus kuin sen synteettisesti tuotetulla vastineella. Siksi on tärkeää valita ravintolisä, jonka ainesosana on aito tomaattiuute, mikäli haluaa hyödyntää hyvät ominaisuudet kokonaan.

tomaatti

Yhteenveto

Beetakaroteeni, granaattiomena, E-vitamiini ja lykopeeni ovat luonnon parhaita apuvälineitä kauniiseen rusketukseen ja ihosta huolehtimiseen samalla. Kaikilla näillä eri komponenteilla on synergisiä vaikutuksia, jotka auttavat yhdessä ottamaan aurinkoa varovasti ja turvallisesti. On tärkeää huomata, että auringon UV-säteily voi olla erittäin haitallista liian suurina määrinä, ja siksi aurinkosuojakertoimen sisältäviä tuotteita suositellaan aina, kun on tarkoitus olla suorassa auringonpaisteessa pitkään. Yhdessä oikean aurinkosuojakertoimen kanssa edellä mainitut ainesosat voivat kuitenkin auttaa ruskettumaan sekä nopeammin, turvallisemmin että kestävämmin.

Tutustu rusketustabletteihimme jo tänään ja nauti kesällä erityisen kauniista kullanruskeasta ihosta.

Lähteet:

Federation of American Societies for Experimental Biology. ”Antioxidant Found In Berries, Other Foods Prevents UV Skin Damage That Leads To Wrinkles.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 April 2009. <www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090421154318.htm>

”Anatomy and organization of human skin”. J. A. McGrath MD, FRCP & J. Uitto MD, PhD, 22 Mars 2010. <https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9780470750520.ch3>

Linus Pauling Institute. “Vitamin E and Skin Health”. Alexander J. Michels, Ph.D., Februari 2012. <https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E>

Institut für Biochemie und Molekularbiologie. “Lycopene-rich Products and Dietary Photoprotection”. Wilhelm Stahl, Ulrike Heinrich, Olivier Aust, Hagen Tronnier, Helmut Sies. 12 Augusti 2005. <https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/>

Ilmainen toimitus
alkaen 20 €
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?