Ilmainen toimitus alkaen 20 €
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 
Koti / Blogi /

Suuri kreatiiniopas

Mitä kreatiini on?

Kreatiini on luonnollinen yhdiste, jota on kehon lihaksissa ja jolla on keskeinen rooli energia-aineenvaihdunnassa. Sitä muodostuu pääasiassa maksassa ja munuaisissa aminohappojen glysiinin, l-metioniinin ja l-arginiinin kautta, ja sitä voidaan saada myös ruokavalion välityksellä, erityisesti lihasta ja kalasta. Toisaalta saamamme määrä on vain 1–2 grammaa, mikä on suhteellisen pieni määrä. Lisäksi menetämme suunnilleen saman määrän päivittäin, mikä tarkoittaa, että kreatiinin positiivisten vaikutusten saavuttamiseksi tarvitaan suurempi määrä. Kreatiinin myönteisten vaikutusten saavuttamiseksi noin 3–5 grammaa pidetään tehokkaana annoksena. Tämä voidaan saavuttaa kreatiinilisän avulla.

Mitä hyötyä kreatiinista on?

Harjoituksen aikana kreatiini muuttuu fosfokreatiiniksi. Tämä prosessi on ratkaisevan tärkeä adenosiinitrifosfaatin (ATP) – kehon tärkeimmän energiavaluutan – talteenoton kannalta. Lisäämällä fosfokreatiinin saatavuutta keho pystyy tuottamaan ATP:tä nopeammin, mikä lisää energiaa ja parantaa suorituskykyä harjoituksen aikana. Voiman ja kestävyyden lisäksi kreatiinin tiedetään parantavan lihasten kasvua ja kasvattavan lihasmassaa. Koska kreatiini lisää nesteen kertymistä lihaksiin, lihakset tuntuvat täydemmiltä. Kreatiini tukee myös lihasten kasvua harjoituksen jälkeen. Kreatiinin mahdollistama nopeampi palautuminen on keskeinen osa huippukunnossa pysymistä ja voimaharjoittelun optimointia. Jotkut tutkimukset osoittavat kreatiinilla olevan kognitiivisia hyötyjä, kuten muistin ja keskittymisen paraneminen. Kreatiinin monet edut tekevät siitä suositun ravintolisän urheilijoille ja himokuntoilijoille. Lisäksi kreatiini sopii sekä naisten että miesten käyttöön.

Paljonko kreatiinia päivässä?

Kreatiinin hyötyjen saamiseksi on tärkeää annostella oikein. Yleisesti ottaen useimmille käyttäjille suositellaan noin 3–5 gramman päivittäistä kreatiinimonohydraattiannosta. Tämän määrän on osoitettu olevan tehokas lisäämään kehon kreatiinivarantoja, mikä maksimoi sen hyödyt.

On tärkeää ymmärtää, että kreatiinin lataaminen ei ole tarpeen. Päivittäinen ylläpitoannos riittää varmistamaan, että lihaksissasi on tarpeeksi kreatiinia harjoittelun parantamiseksi. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että kreatiinia kerääntyy tehokkaasti elimistöön ajan myötä, joten jatkuva päivittäinen käyttö on avaintekijä pitkäaikaisten tulosten saavuttamisessa.

Onko kreatiinia turvallista käyttää?

Kreatiinin käytön ja mahdollisten terveysriskien välisestä yhteydestä kiertää erilaisia väärinkäsityksiä. Kreatiini on yksi markkinoiden tutkituimmista ravintolisistä, eikä yksikään tutkimus ole osoittanut, etteikö kreatiinin käyttö olisi turvallista terveille henkilöille, jotka noudattavat suositeltuja annoksia. On kuitenkin tärkeää tietää, että kreatiinin pitkäaikaiskäyttöä ei ole vielä kyetty tutkimaan tarkasti, koska tuote on ollut kaupallisesti saatavilla vasta noin 30 vuotta.

Tämä ei tarkoita, ettei kreatiinilla olisi minkäänlaisia sivuvaikutuksia, mutta mahdollisia sivuvaikutuksia on hyvin vähän ja ne ovat käytännössä olemattomat. Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat vatsavaivat, jotka olivat yleisempiä aiemmin, kun kreatiini ei ollut yhtä helposti liukeneva kuin nykyään. Jos tavallinen kreatiinimonohydraatti aiheuttaa vatsavaivoja, vaihtoehtoinen kreatiinimuoto voisi olla muun muassa kreatiinihydrokloridi, jota on Body Science Creatine HCL– tai Body Science Pure Creatine -tuotteissa. Ne sisältävät maailman puhtainta kreatiinimonohydraattia, joka liukenee veteen erittäin hyvin.

Erilaisia kreatiinityyppejä

Kreatiinimonohydraatti

Kreatiinimonohydraatti on yksi suosituimmista ja tutkituimmista kreatiinin muodoista. Se on luonnollinen yhdiste, jota on lihaksissamme ja jolla on keskeinen rooli energia-aineenvaihdunnassa. Tämä erityinen kreatiinimuoto tunnetaan helppokäyttöisyydestään ja tehokkuudestaan.

Nieltynä kreatiinimonohydraatti muuttuu kreatiinifosfaatiksi, joka puolestaan toimii nopeasti saatavilla olevana energialähteenä kehon soluille, erityisesti harjoituksen aikana. Energian parantunut saatavuus mahdollistaa lihasten supistumisen ja suorituskyvyn paranemisen harjoituksen aikana. Sen lisäksi, että kreatiinimonohydraatti toimii lihasten polttoaineena, sillä on osoitettu olevan muita etuja. Tutkimuksissa sen käyttö on yhdistetty lihasmassan kasvuun, lihasvoiman paranemiseen ja nopeampaan palautumiseen harjoitusten välillä.

Yksi kreatiinimonohydraatin etu on sen helppokäyttöisyys: sitä on helppo käyttää ja se sekoittuu hyvin erilaisiin juomiin ja pirtelöihin. Sen suosio tekee siitä suositun valinnan niiden keskuudessa, jotka pyrkivät maksimoimaan harjoitustuloksensa. Jotta saisit kaiken irti kreatiinimonohydraatista, on tärkeää noudattaa suositeltuja annostusohjeita ja ylläpitää säännöllistä saantia. Kreatiini on ravintolisä, jota voidaan käyttää vuoden jokaisena päivänä, eikä sinun tarvitse pitää taukoa, kuten aiemmin luultiin. Luotettavien vaikutustensa ja edullisen hintansa ansiosta kreatiinimonohydraatti on monipuolinen ravintolisä sekä aloittelijoille että kokeneille urheilijoille.

Kre-Alkalyn

Kre-Alkalyn on innovatiivinen kreatiinin muunnos, joka tunnetaan pH-neutraalista koostumuksestaan. Tämä tekee Kre-Alkalynista ainutlaatuisen, koska se on suunniteltu pysymään vakaana ja aktiivisena elimistön happamassa ympäristössä. Tämä voi parantaa imeytymistä ja tehoa muihin kreatiinimuotoihin verrattuna.

Kre-Alkalynilla on samoja etuja kuin muilla kreatiinimuodoilla. Niitä ovat muun muassa lihasvoiman ja suorituskyvyn parantuminen sekä mahdollinen kehon massan kasvu. Lisäksi jotkut käyttäjät väittävät, että Kre-Alkalyn kerää elimistöön vähemmän nestettä kuin muut kreatiinimuodot. Kuten muidenkin ravintolisien kohdalla, on tärkeää noudattaa annossuosituksia ja yksilöidä annos.

Kreatiinisekoitus

Kreatiinisekoitus on yhdistelmä eri kreatiinimuotoja. Se on suunniteltu tarjoamaan monipuolinen ja täydentävä teho harjoitteluun ja lihasten kasvuun. Useita kreatiinityyppejä, kuten kreatiinimonohydraattia, kreatiinimalaattia ja muita muotoja yhdistämällä kreatiinisekoituksella pyritään hyödyntämään kunkin kreatiinimuodon ainutlaatuisia yksilöllisiä ominaisuuksia.

Kreatiinimonohydraatti, kreatiinin tutkituin ja suosituin muoto, parantaa tunnetusti lihasvoimaa ja kuntotasoa. Kreatiinimalaatin etuja ovat puolestaan nopeampi imeytyminen ja pienempi vatsavaivojen riski.

Kreatiinisekoituksen etuja ovat muun muassa odotetut tulokset, kuten energiatason ja suorituskyvyn paraneminen ja lihasmassan kasvu. Lisäksi kreatiinin eri muotojen yhteisvaikutus voi auttaa vähentämään mahdollisen nesteen kertymisen riskiä, mikä on yleinen huolenaihe joillekin käyttäjille. On kuitenkin tärkeää huomata, että suotuisin annos ja vaikutus voivat vaihdella yksilöllisesti.

Ilmainen toimitus
alkaen 20 €
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?