Ilmainen toimitus alkaen 20 €
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 
Koti / Blogi /

Voimannostovyön käyttäminen

Voimanostovyöstä on tullut saleilla vaatteisiin verrattava asuste. Vyöllä on kuitenkin aivan erityinen tarkoitus ja se voi lisätä suorituskykyäsi huomattavasti – mikäli tiedät miksi, milloin ja miten sitä käytetään.

Miten vyö vaikuttaa

Avain raskaaseen ja turvalliseen nostamiseen on vartalon vakaus ja vahvuus. Laadukkaat liikkeet lähtevät keskivartalosta, joka on myös lattiaa vasten ponnistavien jalkojen ja jalkaterien voiman ja nostettavasta painosta muodostuvan voiman kohtaamispaikka esimerkiksi kyykyissä ja maastavedoissa. Jos keskivartalo on kuormaan nähden liian heikko, nostaja ei pysty ohjaamaan voimaansa mahdollisimman tehokkaasti lattian ja painon välillä kuorman nostamiseksi. Voima ”vuotaa pois” heikon pallean kautta. Heikentyneen suorituskyvyn lisäksi tähän yhtälöön sisältyy loukkaantumisriski. Raskaat nostot eivät yleensä vahingoita neutraalia selkärankaa, mutta eli jos selkä päätyy huonoon asentoon, eli taipuu eteenpäin/sivulle tai kiertyy, välilevyt, nikamat ja lihakset ovat vaarassa vaurioitua. Keskivartalon lihakset pyrkivät pitämään selkärangan neutraalina luomalla sen ympärille painetta, joka toimii epäedullisia liikkeitä ja kuormia vastaan. Voimannostovyö on ulkopuolelta tukea tarjoava väline, joka helpottaa kyseisen paineen luomista ja selkärangan pitämistä neutraalina – se siis vähentää vaurioiden vaaraa ja parantaa suorituskykyä.

Pitääkö treenejä helpottaa vai vaikeuttaa?

Painonnostovyön (ja monen muun lisävarusteen) käytössä on mietittävä, onko taktisesti fiksuinta tukea vartaloa ulkopuolisella tuella vai keskittyä sen sijaan kehon oman voiman ja vakautuskyvyn kehittämiseen. Valmentajien näkemykset vaihtelevat. On aivan selvää, että vyön avulla treenaaja toimii paremmin, pystyy käsittelemään raskaampia painoja, pitää oikean asennon helpommin ja jotkut tutkimukset viittaavat jopa siihen, että vyö johtaa voimakkaampaan ylävartalon aktivoitumiseen, mikä siinä tapauksessa voi mahdollisesti johtaa voimakkaampaan keskivartaloon pitkällä aikavälillä verrattuna harjoitteluun ilman vyötä. Toisaalta on olemassa vaara, että vyö peittää heikon lenkin eli keskivartalon, jolloin nostamista voi jatkaa kaikessa rauhassa käsittelemättä ylävartalon puutteellisen voiman aiheuttamaa ongelmaa. Tällöin vyöstä tulee kainalosauva, josta nostaja tulee riippuvaiseksi ja joka uhkaa rajoittaa voiman yleistä kehitystä pitkällä aikavälillä.

Vyön taktinen käyttö

Kompromissi voi olla kaikkien submaksimaalisten sarjojen, jotka muodostavat suurimman osan kaikista sarjoista, tekeminen ilman vyötä, jolloin treenaaja kehittää ja parantaa paineenluontikykyään ja vakauttaa keskivartaloaan oikeasti ja itse. Tässä ajatusmallissa vyötä käytetään suorituskyvyn lisäämiseksi ja vammoilta suojautumiseksi vain valittuna ja hyödyllisimpänä aikana, kun vuorossa ovat raskaimmat ja vaativimmat sarjat ja maksiminostot. Muista, että jos nostat maksiminostot ilman vyötä, voit olla varma, että myös maksimisi nyousee, ehkä jopa enemmän kuin ilman vyötä. Toisin päin yhtälö ei välttämättä toimikaan: eli jos lisäät maksimiasi vyön avulla, et voi olla varma, että maksimisi ilman vyötä on noussut!

Voimannostovyön käyttäminen

Lyhyesti treenauksesta vyön avulla

  • Palleapaineen ja keskivartalon vakauden kehittäminen ovat kenties tärkeimmät asiat voiman lisäämisessä ja raskaampiin painoihin siirtymisessä.
  • Voimannostovyön ulkopuolelta tarjoama tuki helpottaa keskivartalon pitämistä vakaana ja palleapaineen hyödyntämistä. Tämä lisää suorituskykyä, mutta voi peittää kyvyttömyyden luoda palleapainetta ja keskivartalon vakautta itse. Pahimmassa tapauksessa se hidastaa myös näiden taitojen kehittymistä.
  • Nykyaikaisen tutkimuksen mukaan voimanostovyö lisää keskivartalolihasten käyttöönottoa helpottamalla voiman kohdistamista niihin. Mutta pystyykö käyttäjä ottamaan keskivartalolihakset käyttöön myös nostoissa ilman vyötä?
  • Parempi suorituskyky ilman vyötä johtaa myös parempaan suorituskykyyn vyön kanssa – mutta toisin päin yhtälö ei välttämättä toimi: vyön kanssa parantunut suorituskyky ei ehkä merkitsekään parempaa suorituskykyä ilman vyötä!
  • Treenaa suurin osa kaikista sarjoista ilman vyötä, ja käytä vyötä säästeliäästi vain raskaimmissa ja vaativimmissa seteissä. Tämän avulla hyödyt vyöstä samalla kun opit luomaan painetta myös ilman vyötä.
Ilmainen toimitus
alkaen 20 €
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?